Kývýlcým Güneþ Isý Sistemleri - Anasayfa
Ürünlerimiz Hakkýmýzda

Ürünlerimiz

GÜNEÞ ENERJÝSÝ SÝSTEMLERÝNÝN
ÇALIÞMA PRENSÝPLERÝ


Güneþ kollektörlü sýcak su sistemleri, güneþ enerjisini toplayan düzlemsel kollektörler, ýsýnan suyun toplandýðý depo ve bu iki kýsým arasýnda baðlantýyý saðlayan yalýtýmlý borular, pompa ve kontrol edici gibi sistemi tamamlayan elemanlardan oluþmaktadýr.

A- DOÐAL SÝRKÜLASYONLU SÝSTEMLER

Isýtýcý akýþkanýn ilave bir pompa veya benzeri herhangi bir hareket mekanizmasý olmaksýzýn kollektör ile depo arasýndaki sirkülasyonun kendiliðinden gerçekleþmesidir. Bilindiði gibi ýsýnan suyun yoðunluðu azalýr ve sistemin üst kýsmýna doðru toplanmaya baþlar. Soðuk, yani yoðunluðu yüksek olan su ise aþaðýya doðru yönelerek sistemin alt kýsmýnda toplanýr. Doðal sirkülasyonun mantýðýnda sýcaklýk farklýlýðýndan kaynaklanan bu yoðunluk deðiþmesi ile kendiliðinden oluþan harekettir. Bu hareket kollektör ile depo arasýndaki ýsý alýþveriþinin gerçekleþmesini saðlar. Doðal sirkülasyonlu sistemlerde ýsý transfer akýþkaný gün boyunca depo ile kollektör arasýnda sirkülasyon eder. Bu sistemlerde kollektör ile depo arasýndaki yükseklik farký 30-50 cm civarýnda olmalýdýr. Ayný zamanda deponun devamlý suretle kollektörün üstünde olmasý gerekir. Depo ile kollektör arasýndaki kot farký daha az olduðunda doðal sirkülasyon zayýflar.

Doðal sirkülasyonlu sistemler Kapalý ve Açýk devre sistemler olarak ikiye ayrýlmaktadýr.

1 > Kapalý devre sistemler

Kapalý devre sistemlerde birbirinden baðýmsýz çalýþan iki ayrý devre bulunmaktadýr. kollektör devresinde bulunan su güneþten aldýðý enerjiyi þehir þebekesinden gelen kullaným suyuna transfer eder. Kollektör devresinde bulunan akýþkan, kýþ aylarýnda donma riskinin bulunduðu bölgelere baðlý olarak deðiþir. uygun orandaki antifriz su karýþýmýndan oluþur. Antifriz seçiminde dikkat edilecek en önemli husus piyasada güven veren bir marka ve kollektör cinsine göre uygun inhibitörlü antifriz tercih edilmelidir. Antifrizin köpürmeyen türden olmasýna özen gösterilmelidir. Ýçine su katýlmadan saf haldeki antifrizin donma sýcaklýðý eksi 36 °C'dir. Þehir merkezlerine göre sistemde kollektör devresinde dolaþan suya ilave edilmesi gereken antifriz miktarý bölgelere göre deðiþebilir.

Kapalý devre sistemler ikiye ayrýlmaktadýr:

1.a. Þamandýralý Sistemler
Bu tür sistemler genelde üst üste iki ayrý depodan oluþur. Üst depo soðuk su deposudur. Soðuk su deposunda bir adet þamandýra bulunur. Þamandýraya soðuk þebeke suyu baðlanýr sistem kullanýlmaya baþlandýðýnda eksilen suyu þamandýradan takviye edilir.
Alt taraftaki depo sýcak su deposudur. Deponun dýþ kýsmýnda bir gömlek bulunmaktadýr. Kollektör bu gömleðe baðlanýr. Antifrizli su (kollektör devresi) bu gömlekte dolaþarak güneþten aldýðý ýsýyý þehir þebekesinden gelen kullaným suyuna transfer eder. Soðuk su deposu ile sýcak su deposu birbirine baðlanýr. Sýcak su kullanýldýðýnda eksilen su, soðuk su deposundan takviye edilir. Soðuk su deposundaki seviye eksildiðinde þamandýra devreye girerek þebekeden eksilen suyu takviye eder.

Þamandýralý sistemler ikiye ayrýlmaktadýr:

- Dik depolu sistemler
- Yatýk depolu sistemler.

1.b. Basýnçlý Sistemler
Bu sistemlerde soðuk su beslemesi ilave bir þamandýralý depo olmaksýzýn direkt þebekeden sýcak su deposu içerisine yapýlýr. Dolayýsýyla sistem daha çalýþmaya baþlamadan þebeke basýncýna ulaþýr. Sistem çalýþmaya baþladýðýnda da sýcaklýk arttýkça basýnç da artar. Kapalý kaplar prensibine göre de basýnç arttýkça deponun içindeki suyun sýcaklýðý diðer þamandýralý sistemlere göre daha yüksek deðerlere ulaþýr.

Basýnçlý sistemler açýk devre veya kapalý devre olarak imal edilirler. Açýk devrede kullaným suyu kollektör içerisinde dolaþarak direkt olarak ýsýnýr. Kapalý devrede olduðu gibi ilave bir ýsý transfer akýþkanýna ihtiyaç yoktur. Bu sistemler kapalý sistemlere nazaran daha yüksek sýcaklýklara ulaþýrlar. Fakat bu sistemlerin dezavantajlarýndan biri dýþ ortam sýcaklýðý 0'ýn altýna düþen bölgelerde dört mevsim kullanýlamaz. Kýþ aylarýnda sistemdeki suyun boþaltýlmasý gerekir.

Basýnçlý sistemlerin þamandýralý sistemlere göre bir avantajý da kullaným yerinde soðuk su ile ayný veya daha yüksek basýnç da olmasýdýr. Bu sayede banyoda çok sýcak su ile haþlanma riski daha azdýr. Þamandýralý sistemlerde sýcak su basýncý sadece depo seviyesi ile kullaným yeri arasýndaki kod farkýndan kaynaklanan statik basýnç kadardýr. Bu ise armatürlerde soðuk suyun sýcak suya yukarýya ötelemesine ve dengesiz bir sýcaklýk akýþýna neden olmaktadýr.

2 > Açýk Devre Sistemler
Açýk devrede kullaným suyu kollektör içerisinde dolaþarak direkt olarak ýsýnýr. Kapalý devrede olduðu gibi ilave bir ýsý transfer akýþkanýna ihtiyaç yoktur. Bu sistemler kapalý sistemlere nazaran daha yüksek sýcaklýklara ulaþýrlar. Fakat bu sistemlerin dezavantajlarýndan biri dýþ ortam sýcaklýðý 0 °C'nin altýna düþen bölgelerde dört mevsim kullanýlamaz. Kýþ aylarýnda sistemdeki suyun mutlaka boþaltýlmasý gerekir. Bu sistemler genelde çift depo soðuk su izolesiz olarak piyasada yer alýr. Açýk devre sistemler don ve yüksek orandaki kireç problemleri sebebiyle firmamýz tarafýndan tavsiye edilmemektedir.

B- CEBRÝ SÝRKÜLASYONLU SÝSTEMLER
Bu sistemlerde kollektör devresindeki akýþkan bir pompa ile hareket ettirilir. Bu sayede doðal sirkülasyonda olduðu gibi deponun kollektörden daha yüksek bir noktada olmasý gerekmez. Depo istenilen yükseklikte ve kollektörden daha aþaðýda da olabilir. Cebri sirkülasyonlu sistemler doðal sirkülasyona göre daha verimlidirler. kollektörde dolaþan akýþkan miktarý ve hýzý kontrol edilebildiðinden kollektör ve sistem verimleri daha yüksektir. Bu tür sistemler sürekli elektrik enerjisine gereksinim duyarlar.

 
Klasik Þamandýralý Yatýk Sistemler

Þamandýralý Dik Sistemler

Basýnçlý Sistemler

Vakum Tüplü Sistemler

Cebri Sirkülasyonlu Sistemler

 
Kalorifer Kazaný

Boyler Kazaný

.
Kývýlcým Güneþ Isý Sanayi © 2008
Adres: Yeni Sanayi Sitesi 6. Sk. No:15 BURDUR   Telefon: 0 (248) 252 83 84   Faks: 0 (248) 252 83 85 Msn: oparmak@hotmail.com